Design
17/06/2022

Apple novinky z WWDC 2022

Přečtěte si, co nového představil Apple minulý týden na konferenci WWDC 2022. Konference letos přinesla hned několik novinek, jako například představení nového MacBooku Air nebo iOS 16.

Apple iOS 16

Na letošní konferenci byl představen chystaný operační systém iOS 16, který slibuje hned několik vylepšení a novinek. Můžeme se například těšit na vylepšenou funkci při psaní textu, kdy bude možné jednodušeji kombinovat přepis mluveného slova a klasického psaní na klávesnici. Dále by mělo být možné ve zprávách označit chat jako nepřečtený.

Operační systém přichází s řadou novinek také v oblasti zabezpečení a zamykací plochy. Fotografie na uzamčené obrazovce se budou moci měnit dle nastavení funkce Soustředění. Vylepšené by měly být také notifikace na zamykací obrazovce a přibyde velká nabídka nových vizuálů a možnost nastavit si fonty a barvy na obrazovce.

WatchOS 9

Nové Apple Watch dostanou nové a vylepšené ciferníky a budou zaměřené hlavně na zdraví. Aplikace pro sledování sportu bude mnohem obsáhlejší a chytřejší. Zlepší se i sledování spánku a detekce fibrilace síní. Hodinky budou nově také pomáhat s užíváním léků, umí hlídat čas i nežádoucí interakce.

MacBook Air s procesorem M2

Představen byl i MacBook Air s novým procesorem M2, který je oproti původnímu M1 o 18% výkonnější. Nový MacBook je velmi lehký (1,22kg) a extrémně tenký. Výdrž baterie je až 18h, s čímž souvisí i vylepšená nabíječka. MacBook nabízí čtyři reproduktory a displej s uhlopříčkou 13,6‘‘.

Apple CarPlay

Další představenou novinkou je nová generace Apple CarPlay, která nabídne hlubší interakce s vozidlem. Skrze Apple CarPlay budou moci řidiči ovládat klimatizaci, zobrazovat informace o rychlosti, spotřebě nebo úrovni nabití baterií přímo v digitální kapličce.

iPadOS 16

iPadOS 16 dorazí spolu s iOS 16 na podzim letošního roku a je zaměřen hlavně na produktivitu. Díky novým funkcím bude možnost efektivněji spolupracovat na projektu ve více lidech. V aplikaci Pages tak bude moci jiný uživatel začít upravovat v reálném čase dokument, na kterém pracuje i někdo jiný. Novinkou je také aplikace Free Form, která umožňuje nasdílet bílé plátno, na které lze kreslit za pomoci chytrého pera, a tak přidávat různé poznámky, internetové odkazy či soubory.

Adéla Kmošková