Ostatní
31/03/2022

Autentický a temný seriál Euforie

Euforie nebo spíš deprese? Kontroverzní a dekadentní seriál z prostředí střední školy vyprávějící příběh středoškoláků, jejich vztahů, rodinných traumat a osobních problémů, kterých má každý víc než dost.

Jeden z nejsledovanějších seriálů Euforie vypráví příběh o životě amerických středoškoláků. Na první pohled se to může zdát jako jeden z dalších seriálů o středoškolácích, ale Euforie je naprostým opakem běžných středoškolských filmů a seriálů. Jedinečný příběh představující svět dospívání z úplně jiného úhlu, než jsme byli doposud zvyklí. Velmi otevřeně se věnuje tématům drogové závislosti, sexuální orientace, násilí, intimních a rodinných vztahů a mnoho dalšího.

První série byla představena v roce 2019 a věnovala se převážně příběhu hlavní postavy a zároveň vypravěčky Rue (Zendaya), která je drogově závislá. Příběh začíná smrtí jejího otce, čímž začíná i její závislost. Kromě Rue jsou nám v průběhu první série představeny i další postavy, kterým je ale více prostoru věnováno až ve druhé sérii, která vyšla na začátku letošního roku. Ve druhé sérii více poznáváme vedlejší postavy a jejich osobní příběhy, na než se opět váže mnoho dalších problémů, milostných trojúhelníků a rodinných vztahů.

Co nelze opominout je vizuální stránka celého seriálu. Euforie je jedno velké umělecké dílo, a to z důvodu barevných filtrů, hry světel, originálního pohybu kamer a vynalézavých střihových přechodů. To vše vytváří neskutečný vizuální a audiovizuální zážitek, který podněcuje jednotlivé scény a pomáhá nám se vcítit do jednotlivých postav.

Seriál dostává kritiku hlavně za přemíru nahoty, drog a násilí, ale také zobrazování transgenderových postav a různých sexuálních orientací. Euforie je kritizována i za to, že údajně idealizuje drogovou závislost a všechny další témata, a tím dává mladým lidem špatný příklad.

I přes kritiku zůstává seriál mezi nejsledovanějšími a nejoblíbenějšími pořady HBO. Díky velké sledovanosti je schválena třetí série. My už se ji nemůžeme dočkat. A co vy, těšíte se?

Adéla Kmošková