Ostatní
14/01/2022

Šeptající fenomén v podobě videí ASMR

Orgasmus mozku? Audiovizuální umění nebo pomoc v boji proti depresím a úzkostem? To vše je ASMR.

Co to ASMR vlastně je?

ASMR (=Autonomous Sensory Meridian Response) neboli samostatná smyslově-meridiánová reakce je soubor různorodých zvuků, které vyvolávají příjemné pocity.
Jedná se o jakékoli zvuky od šeptání, listování v knize, mlaskání při jídle až po ťukání nehty o nějaký povrch. Všechny tyto zvuky vyvolávají příjemné pocity a chvění, které prostupuje celým tělem. Nejčastěji se tyto pocity projevují na pokožce hlavy a v hlavě.

Kdy ASMR začalo?

Na počátku stojí Jennifer Allen, která dlouho pátrala po tom, co tyto pocity vyvolává. Na internetu hledala hesla typu ,,orgasmus mozku‘‘ nebo ,,šimrání podél páteře‘‘, ale dlouho se ji nedostalo žádné odpovědi. Až v roce 2009 objevila fórum, kde měli lidé podobné zkušenosti jako ona. Díky tomuto fóru zjistila, že tyto pocity způsobují zvuky nejrůznějších aktivit. A tak začaly vznikat první videa ASMR.

První video ASMR

Prvním videem, které rozjelo tento fenomén, bylo video s názvem Whisper 1 – hello!. Šeptací video zveřejnila Jennifer Allen v roce 2009 a dnes má toto krátké video 452 900 zhlédnutí.

Fenomén, který stále roste

I po více jak deseti letech od prvního videa je ASMR stále žádané. Každý den vzniká až 500 nových videí, které se objevují převážně na YouTube nebo na TikToku.
Na ASMR založilo mnoho lidí kariéru a točení těchto videí je živí. YouTube kanál Gentle Whispering ASMR má například 2,14 milionů odběratelů. Tento kanál patří jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších osobností ASMR rusko-americké Marie Viktorovně, která chce svými videi navodit klid a zrelaxovat diváka.

Nejvýdělečnějším kanálem ale je SAS-ASMR, který má 9,29 milionů odběratel a videa mají až několik milionů shlédnutí. Kanál je založený na jezení nejrůznějších jídel.

ASMR se dostalo i do marketingu světových firem. Tohoto fenoménu si všimla i švédská firma IKEA, která ASMR použila v reklamě na studentský pokoj.

A co bude dál?

ASMR právě zažívá vrchol své popularity. Dennodenně vznikají nová videa a sledovanost neustále roste. Co bude ale dál? Udrží si ASMR svou popularitu nebo to lidi omrzí? Na odpověď si budeme muset počkat. Při tom čekání vám sem ale dáme aspoň pár videí ASMR, ať můžete zjistit, zda zažijete ten neuvěřitelný pocit blaženosti jako miliony lidí po celém světě.

Adéla Kmošková